De psychologie achter een escaperoom

Geplaatst op juni 11, 2024

Escape rooms, steeds meer mensen gaan de uitdaging tegenwoordig aan om te ontsnappen. Maar waarom willen we zo graag opgesloten worden en proberen te ontsnappen uit een kleine en spannende ruimte? Bij Live Escape snappen we dat maar al te goed en leggen we graag uit hoe dit werkt!

Het onbekende ontdekken

Het zit in onze aard om onbekende dingen te ontdekken en te ervaren. Dit is precies waar het om draait bij een escape room. Wanneer je namelijk een van onze escape rooms binnenstapt voelt het alsof je een andere wereld binnenkomt. Je weet niet wat je te wachten staat, je voelt spanning en je hebt de drang om te ontsnappen. Omdat het een veilige manier van ontsnappen is uit een gevaarlijke situatie, vinden veel mensen dit een leuke uitdaging om te ervaren.

De kracht van onze escape rooms

Een goede escape room is niet alleen interessant omdat de puzzels en aanwijzingen leuk en creatief zijn, maar door de sfeer die de escape room uit. Goede puzzels maar een matige omgeving maakt een escape room niet meeslepend. Bij onze escape rooms klopt alles van A tot Z. Hierdoor heb je het gevoel dat je echt bent opgesloten. Denk hierbij aan verlichting, aankleding, acteurs en de geluiden. Dit zijn de factoren die een escape room echt doen aanvoelen!

Elke puzzel een stapje dichterbij ontsnappen

Bij elke puzzel die je oplost kom je een stapje dichter bij ontsnappen uit de escape room. Maar voordat je de puzzels kan oplossen moet je eerst aanwijzingen vinden die met de puzzel te maken hebben. Wanneer je een puzzel dan eindelijk oplost, krijg je een enorm gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Ook dit is een van de redenen waarom mensen graag een escape room willen ervaren. Hierdoor train je je onderzoekend vermogen met een escape room.

Teambuilding

Escape rooms worden ook vaak gedaan door bedrijven voor teambuilding. Op deze manier leer je je collega’s echt kennen en zal je beter met hen leren samenwerken. Door de druk die je ervaart in escape rooms kom je erachter wat voor personen je collega’s echt zijn. Hier kan je later tijdens je werk weer van profiteren. Je zal namelijk merken dat het samenwerken tijdens het bedrijfsuitje in het echt na een escape room een stuk beter zal verlopen!

Luister naar de stille persoon in de groep

Vaak zijn er personen die de leiding nemen en stille personen in een groep. Over het algemeen zijn de stille personen constant de escape room aan het observeren. Terwijl de leiders van alles proberen. Vaak hebben de stille personen het bij het juiste eind met de goede oplossing. Wij raden daarom ook altijd aan naar iedereen zijn ideeën te luisteren, zodat de kans veel groter is om te ontsnappen uit de escape room.

De beste groepssamenstelling

De beste groepssamenstelling voor een escape room is een mix tussen mannen en vrouwen. De reden hiervoor is dat mannen en vrouwen verschillende kwaliteiten hebben. Zo zijn mannen beter in het onderzoeken en vinden van aanwijzingen. Terwijl vrouwen weer beter kunnen puzzelen dan mannen. De kans op ontsnappen wordt dus vergroot met een mix van mannen en vrouwen.